Jul i Boguila

Filmvisning på julafton. Det blev Nalle Puh istället för Kalle Anka!

Filmvisning på julafton. Det blev Nalle Puh istället för Kalle Anka!

Å en slank han hit, å en slank han dit, å en slank han ner i diket! Med hjälp av ett tjugotal barn som med sprudlande glädje slank hit och dit – och till sist ner i diket – infann sig ändå en viss julkänsla i Centralafrikanska republiken. Trots att familjen är långt borta och att det var 30 grader varmt med stekande sol på julafton.

Inne på sjukhusgården gjorde ”Prästens lilla kråka” succé och vi dansade glatt även utan julgran. Nästan alla barn som var stora och friska nog var med i leken. Det var bara några som gömde sig bakom sina mödrars långa och färgglada kjolar, rädda för oss vitingar.

Det var den italienske sjuksköterskan Stephano, portugisiska laboratorieteknikern Carmen och jag som har arrangerat lite julfirande för alla patienter. I stället för Kalle Anka klockan tre blev det Nalle Puh med projektor på väggen i det öppna sjukhusköket tillsammans med flertalet av sjukhusets patienter, stora som små. Att filmen var på engelska, ett oförståeligt språk för de flesta här, gjorde inte så mycket. Det var spännande ändå eftersom filmvisning inte hör till det vanliga här i byn. Istället för glögg och lussekatter blev det friterade munkar och te som vår kökspersonal hjälpt oss att göra. Och trots att barnen varken kände till prästens lilla kråka eller musikanterna från Skaraborg gick det utmärkt att dansa svenska juldanser även på den centralafrikanska landsbygden.

Det värmde i hjärtat att se lilla Donatien stå och vicka lite på rumpan. För en vecka sedan var han en gravt undernärd liten pojke som knappt hade krafter att sitta. Nu stod han upp på egen hand och vickade rumpan till våra julsånger, hans pungbråck som nådde ända ned till knäna vickade med i samma takt. Ryktet om vårt lilla julfirande på sjukhuset spred sig och snart var det en rejäl skara barn som dansade ringlekar och gjorde raketen, om och om igen tills vi inte orkade längre, precis som i Sverige.

När jag lämnade Sverige tog jag med mig en resväska fullproppad med både hårda och mjuka leksaker. Leksaker som mina systerdöttrar och min pojkväns brorsbarn snällt kunde undvara. När jag gick morgonronden på barn- och undernäringsavdelningarna på julafton gav jag några av leksakerna i julklapp till de barn jag skrev ut. Leksaker är en verklig bristvara i Boguila och många av barnen hade aldrig sett ett mjukisdjur. Lilla Gloria på 8 år, som var redo att bli utskriven efter en dryg veckas sjukhusvistelse på grund av akut leverinflammation och malaria, blev så rädd när hon såg min bleka, blåögda och blonda docka att hon gallskrek och gömde sig bakom sin mammas rygg. Det var inte riktigt den reaktionen jag hade väntat mig. Men efter att både mamman, en av sjuksystrarna och jag hade lekt med dockan ett tag för att övertyga Gloria om att den inte var farlig, kröp hon fram från sitt gömställe och vågade till slut hålla dockan i knäet. Och innan jag hade rondat färdigt i salen såg det ut som om hon och den lilla blonda dockan blivit riktigt goda vänner.

Leksaker var en omtyckt julklapp!

Leksaker var en omtyckt julklapp!

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

3 responses to “Jul i Boguila

 • Christer Johansson

  Jag tycker att ni gör ett fantastiskt arbete ute i världen, ni har min största beundran och jag gör vad jag kan för att bidra! Stort lycka till i fortsättningen!!

 • Bengt Kristiansson

  Härligt att läsa och skönt att se att du och dina kollegor har kraft att göra en julfest också!

  God fortsättning det nya året önskar
  Kicki o Bengt

 • Bo Ek

  Imponerad av ert arbete.Härliga bilder.God fortsättning på det nya året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: