Mörka nätter

Det är mörkt. Men inte mörkare än att jag kan ana markens konturer framför mig. Månen skiner och stjärnorna lyser upp. Jag springer. Jag kan vägen. Skulle det ligga en ko eller get på stigen skulle jag nog ramla. Men jag springer. Klockan är lite över midnatt. Det är alldeles tyst förutom syrsornas konstanta högfrekventa bakgrundsljud. Jag snubblar till i gruset, tappar nästan stetoskopet. Springer vidare. Vem är det som har slutat andas? Tankarna flyger runt i huvudet på mig. Vems hjärta är det som har slutat slå? Är det den lilla flickan på undernäringsavdelningen som skakar på huvudet så gulligt så fort jag tar fram mitt stetoskop? Är det Francis, den tvååriga pojken som kom tidigare under dagen med malaria och ett blodvärde på 17? Eller är det den gravida kvinnan på 25 år som bara blir sämre och sämre utan att vi vet vad det är för fel? Det kan vara vem som helst av de inneliggande patienterna. Hörde inte vad nattsjuksköterskan sa när han kallade på mig på jourradion. Bara att någon hade slutat andas. Jag är yrvaken. Det är lite kyligt i luften. Himlen är helt stjärnklar. Framme vid sjukhuset gnisslar grinden bekant när vakten öppnar för mig.

Nattsjuksköterskan visar vägen till sängen där den gravida 25-åriga kvinnan ligger. Hon är livlös. Varken puls eller andning. Hör inga hjärtslag från den putande magen heller. Vi försöker återuppliva, men det är för sent. Vi tvingas ge upp. Två liv vi inte lyckas rädda. Vänder mig till kvinnans mamma och lägger min hand på hennes axel. Hon gråter.

Kanske är det ännu lite kyligare när jag går hemåt igen. Stjärnorna lyser. Jag går, det finns ingen anledning att springa längre. Stänger sjukhusgrinden bakom mig. Det gnisslar bekant. Sparkar frustrerat till i gruset. Nu hör jag inga syrsor längre, bara kvinnornas sorgeskrik bakom mig inne från sjukhuset. Jag skakar lite, vet inte om det är för den friska vinden eller kvinnornas hjärtskärande skrik.

Inbillar mig att jag ser två nya stjärnor bland tusentals andra på himlavalvet. En stor och en liten. Dem såg jag inte innan.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Visa alla inlägg av Läkare Utan Gränser

16 responses to “Mörka nätter

 • Madelene G

  Åh Anna,
  vad fint du skriver! Jag är så stolt över dig. Vi har så olika liv, så olika förutsättningar och vardagar, vi människor.
  KRAMKRAMKRAM och vill önska dig en riktigt God Jul, väldigt annorlunda den jag kommer fira!

 • Niclas Timmerby

  Blir så rörd. Tänker på dig och alla andra frivilliga som gör vår jord till en ljusare plats.

 • Pål

  Stitter i soffan med stora flickan här hemma, julgran och klappar – ska snart åka till Småland och fira jul. Mitt i detta julmys blir jag tårögd när jag läser din berättelse. Rörande och så totalt annorlunda jämfört med den nattjour jag själv hade nu i natt. Tänker på dig och jag och familjen önskar dig en synnerligen God Jul. Kram Pål

 • Barbra

  Ligger på bb Danderyd och läser din blogg. Känns härligt att få följa med på din resa. Jag födde min andra son för två dygn sedan och jag kunde inte låta bli att mellan värkarna tänka på alla kvinnor i världen som föder under helt andra förhållanden än mig, som inte hinner föda alls och på alla komplikationer som kan uppkomma under en graviditet och förlossning som många ute i världen inte har vård för…(och jag klagar för mig själv på micromaten…..och skäms) Jag jobbar på kontoret i Sthlm på Face-2-Face avdelningen och följer vad som händer i fält så mycket jag kan. Det är fantastiskt att du får uppfylla din barndomsdröm och att du och andra åker i fält! Fantastiskt jobb. All lycka med allt, jag tänker på dig och alla som är ute speciellt under juletider. God Jul och fortsätt med ett fantastiskt arbete! Hälsningar/Barbra

 • Jenny

  Kram på dig Anna och tack för att du delar med dig. Sitter här med en tår i ögonvrån. Önskar dig en God Jul och många kramar!

 • Rigmor Wåhlberg

  Hej Anna!
  Vi känner inte varandra men jag har besökt landet en gång (länge sen) och känner många som jobbat där. Så jag tyckte det var intressant att följa dej. Vad duktig du är att beskriva situationer! Vill önska dej en fin jul där du är. /Rigmor Wåhlberg i Västerås

 • Bengt Kristiansson

  Hej Anna!

  Vi blev mycket tagna av din berättelse. Dessutom var den helt lysande skriven. Den förtjänas att spridas i vida kretsar!

  God Jul!

  Bengt o Kicki

 • Shera

  Hej Anna!
  Hittade din blogg under tiden jag väntar på att gröten ska bli färdig. Jätteroligt att läsa hur det går för dig, och väldigt rörande, blev alldeles tårögd.
  Hoppas du haft en riktigt fin julafton även om väldigt annorlunda från den här hemma.
  Jättestor kram!
  /Shera

 • Camilla

  Så fint du skriver. Det är så tänkvärt och på riktigt. Jag beundrar ditt arbete som du gör och så modig du är.
  Hälsningar Camilla

 • Lotta

  Hej Anna,

  Tack för allt du delar med dig på! All fortsatt lycka med ert otroliga arbete.

  God jul från Skåne!

 • Åsa

  Vad vackert och berörande du skriver, så oerhört sorgligt!!
  Vilket fantastiskt jobb ni gör!!

  MVH Åsa

 • Anna

  Hej Anna!
  Så fint skrivet av dig och vilken insats du gör!
  Det borde finnas fler som du.
  Kram från din barndomsvän
  Anna -Carin

 • Sara

  Anna, du är fantastisk. Du är verkligen närvarande i ditt jobb och i den text du skriver. Jag är glad för att du är min vän.
  Stor varm kram från mig

 • charlotta rubiano löved

  Tack för att du delar med dig av dina upplevelser… jag kände nästan att jag var där med dig… tyvärr kan vi inte hjälpa dig mer än att du känner att vi läser dina fina texter och kanske genom att visa att vi läser dem… så kanske vi kan skicka dig lite ”energi ”till dig när det blir som tuffast för dig… ha ett gott nytt år… på sätt och vis avundas jag dig just nu trots allt… märkligt va?
  charlotta löved, narkosläkare, karlstad

 • Birgitta Kronåker

  ,,Underbart skrivet..vilka fantastiska människor ni är..fortsätt med ert fina arbete…tänker alltid på Er och sprider detta på Facebook..så att många får ta del av…<3
  Birgitta Kronåker…

 • shahida uppal

  Hej du skriver så vacker och din berättelse är så rörande det eran vardagar är helt olik än våran,ni år änglar på jorden helt enkel god bless you all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: